Kupa Terapisinin Faydaları
Her ne kadar modern tıp hala bu tedavinin tüm yararlarından kuşkulu olsa da bilim adamları giderek artan bir biçimde kupa terapisinin birçok hastaya yardımcı olabileceğini kabul etmektedirler. Kupa terapi, kan akışını teşvik etmek ve kas ve dokuya kan dolaşımını arttırmak, hücrelere oksijen vermek ve fazla sıvıları ve toksinleri serbest bırakıp tahliye etmek gibi çeşitli avantajlar sunar. Kupa terapisinde, bir hastanın vücudundaki spesifik kupa noktalarında emme veya vakumu kullanmanın, vücuttaki doğal enerji yollarındaki tıkanıklıkların giderilmesine ve böylece hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olabileceğine inanılmaktadır.
Kupa Uygulamasının Etki Mekanizmaları
-Kapiller geçirgenlikte-basınçta artış (Dolayısıyla vasküler sistemdeki aktif dolaşımdaki toxin yükü hafifler, detoksifikasyon gerçekleşir)
-Lenfatik sisteme destek
-İmmün sistem hücrelerinde aktivasyon
-Serbest sinir uçlarının uyarılması
-Bağ dokusundaki toksinlerin temizlenmesi ve stazın ortadan kaldırılması
-Nitrik oksit - beta endorfin - ACTH salınımı
Kupa yöntemi ile özellikle hücreler arası (interstisiyel) mesafede birikmiş ağır metaller ve toksinlerin cildin yüzeyine ve vücudun dışına doğru hareket ettirilmesine çalışılır.
Kimlere Kupa Terapi Yapılmaz?
Kansızlık, demir eksikliği, hipotansiyon, çocuklar, yaşlılar, hamile veya mensturasyon dönemindeki kadınlar, metastatik kanser hastaları, kemik ve kas problemleri olan kişiler, derin ven trombozunda kupa terapinin uygulanmaması gerekir.
Kupanın Terapi Yönteminin Yan Etkileri
Kupa terapi sonrası, vücudun tedavi edilen bölgelerinde, en yaygın olarak sırtta, küçük lezyonların veya kızarıklıkların kalması yaygındır. Bunun nedeni, kanın cildin yüzeyine doğru zorlanmasıdır. Kupa yöntemine bağlı diğer yan etkiler cilt lezyonları, yanıklar ve cilt enfeksiyonlarını içerir. Bu nedenle, tedaviye başlamadan önce, hastanın yan etkilerin yararları ve riskleri hakkında terapist ile konuşması önerilir.
Kupa Yöntemini Seçmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kupa tedavisinden önce kişiler, tedavinin kupa hususunda sertifikasyon eğitimi almış bir hekim tarafından yapılacağından emin olmalıdırlar. Hastalar tedavinin riskler konusunda bilgilendirilmeli ve baştan sona tüm süreç boyunca kendilerinin süreç ile ilgili bilgilendirilmeleri sağlanmalı, hastadan iyi bir anamnez alınarak, kupa uygulanacak bölgeler tespit edilmelidir.
Sırt, terapi için kullanılan en yaygın alandır. Koşullara ve hastanın kupa terapi alma nedenlerine bağlı olarak hekim, kaç kupa kullanacağına ve her bir kupanın ne kadar kalacağına karar verir. Her kupanın süresi, koşulun şiddetine bağlı olarak beş ila on dakika arasında değişebilir.
Kupa uygulama bölgesinde kızarıklık ve şişlik oluşturabilirken, nispeten ağrısızdır. Bir kupa seansından sonra yaşanan izler, birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilir. Kızarıklıklar, herhangi bir künt travma gibi derin değildir. Bu nedenle genelde zarar vermezler.
Kupa Terapisi İle İlgili Bilimsel Çalışmalar
Kupa terapisi ile ilgili bilimsel çalışmalar özellikle son yıllarda artarak sürmektedir. PubMed taramasına göre şu ana kadar 742 deneysel hayvan çalışması, klinik çalışmalar ve derleme yayımlanmıştır. Çalışmalar genellikle kupa terapisinin hipertansiyon, astım, diyabet, ankilozan spondilit, migren, böbrek yetmezliği, amnezi, psoriyazis, bel ağrısı, konstipasyon, kas ve iskelet sistem ağrıları, sağlığın korunması ve proflaktik amaçlı kullanımı ile ilgili araştırmalardır. ve olumlu sonuçlar alındığı bildirilmiştir. Örneğin, 2016 yılında yapılan bir çalışmada, alüminyum, kurşun, civa ve gümüş gibi ağır toksik metaller kupa kanında venöz kana göre 2 ila 8 kat daha yüksek bulunmuştur. Yine 2017 yılında yayımlanan bir çalışmada yaş kupa terapinin migren tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olduğu gösterilmiştir.
Sonuç
Binlerce yıldır uygulanan geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olan, vakum ve kan alma terapilerinin birleşimi olan kupa terapi; kolay uygulanabilirliği, herkes tarafından ulaşılabilirliği koyucu hekimlikte ve birçok hastalığın tedavisinde kullanımı açısından, günümüzde giderek tercih edilen bir yöntem olmakla birlikte, ehil olmayan kişiler tarafından yapıldığında ve hijyen koşuların dikkat edilmediğinde ciddi komplikasyonlar da oluşabilen bir uygulamadır. Dolayısıyla, kupa terapisi mutlaka uygulama konusunda eğitimi olan bir hekim tarafından hijyenik koşullarda yapılmalı, yapılan terapiler ile ilgili modern tıbbın ileri araştırma yöntemleri ile pre-klinik ve klinik araştırmalar yapılarak uygulamalar kanıta dayandırılmalı, faydalı olduğu bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış olan uygulamaların modern tıbba entegrasyonu sağlanmalıdır.